Úvod » Systémová řešení » Fasádní systémy » Fasády odolné proti růstu řas a plísní

Fasády odolné proti růstu řas a plísní

Povrchy některých fasád mohou vyžadovat zvýšenou odolnost vůči růstu plísní a řas. Jde zejména o omítky na zateplovacích systémech, na stěnách domů s malým osluněním, na objektech v blízkosti vodních ploch, lesních porostů, apod. Vhodnými materiály je možné růst tohoto nežádoucího náletu omezit.

Pracovní postup a materiály

1. PŘÍPRAVA PODKLADU

Podklad pro přilepení dekoračních profilů musí být dostatečně rovný, soudržný a pevný. Odstraňte všechny nedržící, nebo málo soudržné vrstvy a veškeré volné nečistoty, prach a mastnotu. Je-li podklad bioticky napaden řasami, nebo plísněmi, je nutné jeho odborné očištění. Savé podklady je nutné penetrovat k omezení a sjednocení savosti povrchu a jeho zpevnění. Penetrace také zlepší následnou přídržnost lepicích hmot. Pokud je podklad nerovný, nebo s prasklinami, je potřeba jej předem odborně vyspravit pomocí vhodných vyrovnávacích hmot.

2. POVRCHOVÁ ÚPRAVA

Pro finální úpravu povrchu fasád se zvýšeným zatížením růstem plísní a řas jsou ideální fasádní nátěry, nebo tenkovrstvé omítky s tzv. FA funkcí, které růst biotického náletu na povrchu účinně omezují, nebo minerální silikátové materiály. Savé podklady napenetrujeme příslušným penetračním nátěrem a po proschnutí penetrace (obvykle druhý den po její aplikaci), se nanáší finální nátěr, nebo omítka. Nátěry se aplikují ve dvou vrstvách fasádními válečky, omítky se obvykle natahují nerezovým hladítkem a ihned poté se zpracovávají plastovým hladítkem do požadované struktury. Je vhodné volit spíše menší velikost zrna – hrubší omítky jsou více náchylné k usazování nečistot a souvisejícímu růstu biotického náletu. Případné přetírání barvou může následovat až po dokonalém vyzrání a vytvrdnutí omítky.