Úvod » Systémová řešení » Fasádní systémy » Dark systém – tmavé odstíny na fasádách

Dark systém - tmavé odstíny na fasádách

Tmavé fasády a slunce – v čem je problém? Čím tmavší je barva na povrchu fasády, tím větší je její hydrotermická zátěž. Pod vlivem slunečního záření se tmavé povrchy více zahřívají. Tento efekt je nejvýraznější u zateplených fasád, kdy izolant brání odvodu tepla do podkladu. S rostoucí teplotou povrchu a jejím kolísáním se může zkracovat životnost fasád. Proto je nutné v těchto případech zvolit systémové řešení pomocí materiálů, které tento nežádoucí efekt minimalizují a zvýšenému teplotnímu zatížení přizpůsobit skladbu celého povrchového systému.

Pracovní postup a materiály

1. PRACOVNÍ POSTUP

Správná příprava podkladu je klíčovým krokem a má významný vliv na výslednou kvalitu a trvanlivost celého systému. Je nutné provést posouzení stavu podkladu z pohledu jeho pevnosti a stability. Pevnost a soudržnost podkladu jsou rozhodující pro stabilitu a trvanlivost systému. Je také nutné ověřit vlhkost podkladu – trvale vlhké podklady nejsou pro aplikaci standardních povrchových úprav vhodné. Je třeba odborně vyspravit vady podkladu a praskliny a z podkladu odstranit prach, nečistoty, mastnotu a další případné nedržící a separační vrstvy. Savé podklady by měly být vhodným způsobem penetrovány, aby se optimalizovala přídržnost lepicích hmot. Je-li podklad bioticky napaden řasami, nebo plísněmi, je nutné jeho odborné očištění.

POMOCNÉ PRODUKTY

DOPORUČENÉ NÁŘADÍ

2. POVRCHOVÁ ÚPRAVA

Nátěr fasádní barvou je z pohledu trvanlivosti a funkčnosti řešení optimální technologií při požadavku na syté barevné odstíny fasád. K docílení maximální ochrany povrchu doporučujeme nanést 2 nátěry materiálem PROFITEC P407 Acrylosan, který je pro tmavé odstíny speciálně vyvinutý. Pro tónování je vhodné využít speciální TSR pigmenty, které zvyšují odraz tepelné složky slunečního záření.  Základní nátěr zředit s max. 5% vody (dle podkladu), finální nátěr nanášet ideálně neředěný, příp. s max. 5% vody.

VARIANTY MATERIÁLŮ

POMOCNÉ PRODUKTY

DOPORUČENÉ NÁŘADÍ

Ostatní informace k systému